Iranul anunță că va expulza inspectorii internaționali dacă sancțiunile nu vor fi ridicate până pe 21 februarie

Distribuie mai departe

Iranul va expulza inspectorii agenției nucleare a ONU dacă sancțiunile nu vor fi ridicate până pe 21 februarie, un termen limită stabilit de legislativul de la Teheran, a declarat sâmbătă un parlamentar iranian, potrivit Reuters.

Parlamentul a votat în noiembrie o lege care obligă guvernul să stopeze inspecțiile făcute la unitățile sale nucleare de Agenția Internațională pentru Energie Atomică și să ridice nivelul de îmbogățire a uraniului peste limita stabilită de acordul nuclear din 2015 dacă sancțiunile nu sunt modificate.

Legea a fost aprobată de Consiliul Gardienilor pe 2 decembrie, iar guvernul a anunțat că o va implementa.
Potrivit legii, dacă americanii nu ridică sancțiunile financiare, bancare și petroliere până pe 21 februarie, vom expulza cu siguranță inspectorii IAEA din țară și sigur vom pune capăt implementării voluntare a Protocolului Adițional”, a spus parlamentarul Ahmad Amirabadi Farahani, declarațiile sale fiind difuzate de mass-media iraniene.

Citește și Procurorii clasează dosarul morţii clericului iranian Mansouri Gholam Reza; concluzia anchetatorilor – sinucidere

Declarația vine într-un context de tensiuni crescute ale Teheranului în relația cu Statele Unite, dar și cu alte state, inclusiv arestarea, luni, în strâmtoarea Ormuz, a unei nave comerciale sud-coreene.
Luni, Iranul a anunțat că a reluat îmbogățirea uraniului la o puritate de 20% în cadrul unei instalații nucleare subterane, măsură care încalcă prevederile acordului nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri.

Administrația Donald Trump a impus, marți, noi sancțiuni împotriva Iranului, vizând industria oțelului, acuzând Teheranul de susținerea terorismului și de abuzuri în domeniul drepturilor omului.

Distribuie mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.