Purtătorul de cuvânt al BOR: „Poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabila vaccinării

Distribuie mai departe

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR (Biserica Ortodoxă Română), a transmis vineri că vestea apariției vaccinului anti-Covid este una bună, dar că este necesară informarea corectă a populației cu privire la mai multe aspecte și că Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical.

Pentru succesul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, spune Bănescu, „este necesară informarea corectă a populației cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, a faptului că acesta este un drept, și nu o obligație”.

În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, cei care au autoritatea profesională și morală să recomande un vaccin absolut nou și descoperit recent sunt exclusiv specialiștii din domeniul medical respectiv, subliniază el.

„Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”.

Citește și Corina Ichim, medic din Marea Britanie vaccinat Covid-19: „Mă consider extrem de norocoasă, trăiesc un moment istoric!”

Poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimțământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor și a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

„În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauza recomandat și acceptat pe baza unei informări clare și complete, oferită de autoritățile competențe și receptată corect de cetățeni. În acest mod, teamă și ezitarea vor fi învinse de încredere și speranța”, conchide Vasile Bănescu.

Declarațiile lui Bănescu au fost publicate pe site-ul BOR – Basilica

Vaccinul Pfizer/ BioNTech împotriva Covid-19 va sosi în România în perioada 26 – 31 decembrie, au anunțat autoritățile.

Distribuie mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!