Zeci de mii de oameni au protestat împotriva interzicerii avortului în Polonia vineri seară

Distribuie mai departe

Zeci de mii de oameni s-au strâns vineri la Varșovia, într-un nou protest masiv împotriva interzicerii avortului în Polonia. Protestatrii se declară deciși să lupte „până la capăt” pentru dreptul la avort. Tot vineri, preşedintele Andrzej Duda a anunţat că va propune un proiect de lege care să reintroducă posibilitatea întreruperii de sarcină în cazul unor anomalii grave ale fătului, care ar duce la moartea acestuia, în încercarea de a linişti protestele de masă, transmit Reuters şi dpa, preluate de Agerpres.

Manifestanţi veniţi din toată Polonia au încălcat vineri, la Varşovia, restricţiile legate de pandemie pentru a protesta împotriva deciziei justiţiei de a interzice aproape orice avort, informează AFP, potrivit Agerpres.

Mulțimea a mărșăluit pe străzile varșoviei și, potrivit unor surse, la un moment dat au fost peste 100.000 de oameni. 

„Suntem pregătiţi să ne batem până la capăt”, le-a declarat vineri jurnaliştilor Marta Lempart, cofondatoare a mişcării Greva femeilor, care a lansat apelul la manifestaţie.

Un dispozitiv impunător de forţe de ordine, inclusiv poliţie militară, a fost desfăşurat în toată capitala poloneză ca urmare a confruntărilor între protestatare şi militanţi ai extremei drepte în cursul celor nouă zile consecutive de manifestaţii.

Preşedintele Andrzej Duda, un aliat al partidului naţionalist PiS, aflat la guvernare, a anunţat vineri că va propune un proiect de lege care va permite întreruperile de sarcină în majoritatea cazurilor grave.

Citește și VIDEO Proteste violente în Europa, pe fondul pandemiei de Covid

„Când testele prenatale sau alte indicii medicale arată o probabilitate ridicată ca bebeluşul să se nască mort sau să aibă o boală incurabilă sau un defect care va duce la decesul copilului, în mod inevitabil şi direct, indiferent de măsurile terapeutice folosite”, a precizat președintele Duda într-un comunicat care sunt situaţiile în care va exista opţiunea avortului şi care nu includ sindromul Down.

Partidul Lege și Justiție (PiS) dispune de majoritate în camera inferioară a parlamentului, având aşadar puterea de a adopta proiectul.

„Este o încercare de a atenua situaţia pentru PiS, dar nicio persoană în toate minţile nu ar trebui să cadă în capcană”, a reacţionat deputata de stânga şi activista Joanna Scheuring-Wielgus, potrivit Reuters.

„Este prea târziu acum pentru o asemenea propunere. Oamenii cer ca avortul să fie legal acum”, a spus Klementyna Suchanow, unul din organizatorii recentelor proteste.

Distribuie mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!