VIDEO Un corp dintr-o clădire monument istoric din Centrul Capitalei s-a prăbușit. Reacția Ministerului Culturii

Distribuie mai departe

Un corp dintr-o clădire monument istoric din centrul Capitalei, de pe strada Olteni nr. 9, s-a prăbușit miercuri seară, imobilul fiind într-o stare avansată de degradare, informează Hotnews.

Ministerul Culturii a transmis că imobilul este proprietate privată și că instituția nu a primit vreo cerere de restaurare. Pe de altă parte, proprietarul are obligația să asigure paza, integritatea și protecția monumentului, încălcarea fiind infracțiune, dar nicio instituție a statului nu verifică dacă proprietarii îngrijesc clădirile și nu aplică sancțiuni.

„În această dimineață, o comisie mixtă formată din specialiști ai Ministerului Culturii și Direcției pentru Cultură a Municipiului București, s-a deplasat la fața locului pentru a evalua situația imobilului înscris în Lista Monumentelor Istorice cu codul LMI B-II-m-B-19309, aflat în zona protejată 75, zona Strehaia, conform PUZ „Zone Construite Protejate”. În urma acestei deplasări, s-a constatat faptul că imobilul alcătuit din trei corpuri de clădire se află într-o stare accentuată de degradare, aceasta fiind cauza prăbușirii corpului P+1, dinspre strada Iuliu Barasch.

Citește și Muzeul Național Cotroceni aniversează Ziua Internațională a Monumentelor şi Siturilor prin lansarea în mediul online a unei expoziții

Precizăm faptul că, în corpul menționat, la momentul prăbușirii, nu se afla nicio persoană. Menționăm faptul că Ministerul Culturii, prin Direcția pentru Cultură a Municipiului București nu a primit nicio solicitare de aviz în vederea consolidării și restaurării imobilului din str. Olteni nr. 9. Totodată, imobilul este proprietate privată, iar responsabilitatea reabilitării clădirii revine proprietarului, conform legislației în vigoare. Ulterior deplasării în teren, menționată mai sus, s-a luat legătura cu Direcția Locală de Poliție și Control a Municipiului București și Inspectoratul de Stat în Construcții, în vederea demarării procedurilor legale ce se impun în astfel de situații.”, a transmis Ministerul Culturii într-un comunicat de presă, după prăbușirea clădirii.

Conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, în scopul protejării monumentelor istorice, proprietarii au obligația „să asigure paza, integritatea și protecția monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea și stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere a acestora în condițiile legii(…)să înștiințeze de urgență, în scris, direcția pentru cultură (…) despre orice modificări sau degradări în starea fizică a monumentelor istorice deținute”.

Distribuie mai departe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!