O cronică a campaniilor electorale în orașul Călan

Distribuie mai departe
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Unul câte unul, asemeni musulmanilor la Mecca, lideri politici importanți pășesc după anul 2000 în fostul oraș muncitoresc, Călan. Primul pe care mi-l amintesc perfect a fost Gigi Becali, aflat în anul 2004 într-un tur electoral prin Țara Hațegului. Înconjurat de câteva namile, ca dovadă că dinozaurii nu au dispărut, întinde vesel mâna, goală, din nefericire pentru mulți prezenți. Se lansează în câteva scurte declarații politice și coboară scările casei de cultură ca un lup printre zecile de oi.

În aceeași perioadă, în aceeași locația, sosea și Petre Roman. La modul cum a fost primit, omul nostru s-a putut simți, pe bună dreptate, ca o starletă masculină. Doamne de toate vârstele dau roiul în jurul lui și-l țin ostatic, până îl pupă fiecare. Trece cu bine momentul înduioșător, presărat cu îmbrațișări, pupături sau confesiuni și vorbește mulțimii. Lumea e în delir, îi strigă numele în cor. După ce își încheie monologul revine în mulțime, unde urmează runda a doua de pupături. N-aș fi mirat dacă s-a întors acasă cu urme de ruj.

Citește și Veniți să luați lumină de la… „O echipă de oameni serioși”

Personalitate politică, profesor universitar și poet, Adrian Păunescu nu a putut rata nici el ocazia de a fi prezent în orașul pe care-l compara într-o emisiune televizată cu o Hiroshima, din cauza ruinelor fostei uzine. Nu putea să vină fără muzică, ce farmec mai avea? În sală toată lumea entuziasmată, se cântă, se aud bătăi din palme, de aveai senzația că ești la carnavalul de la Rio de Janeiro. Ca la un moment dat să îl deranjeze gălăgia, promite că pleacă dacă nu se face liniște. Nu pot fi cu toții „enigmatici și cuminți”. Totul a continuat, însă. La final, adunată în șir indian, mulțimea se așează la autografe ca la reducerile de preț din supermarketuri a tigăilor.

Alți patru ani mai târziu, altă campanie. Mai mulți lideri liberali țin discursuri înverșunate pe scena casei de cultură, vorbesc apăsat, aproape ți-ar fi lăsat impresia că ești la un congres al Partidului Comunist din Coreea de Nord. Manifestarea electorală se transforma încet într-o scenetă Vacanța Mare, doar că umorul a fost negru.

Parcă scrise după un scenariu similar, manifestările electorale PDL și PSD s-au prezentat la fel. N-am cum să uit nici pe domnul Dan, venit prima dată în oraș în anul electoral 2012. „Ce mai freamăt, ce mai zbucium” în jurul său, încât prima tentație a oricui era de față era să creadă că deja împarte cei 20.000 euro fiecărui român, bani promiși în programul electoral. Anul 2016 a fost mai mult presărat cu picanterii, detalii de cancan, de legăturile fostului președinte al Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Ioan Moloț, cu orașul Călan, cu oamenii de afaceri din localitate. Distracția nu s-a încheiat însă pe anul acesta.


Distribuie mai departe
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!