Primar de provincie: Adrian Filip Iovănesc (2004-2020). Cum a evoluat situația socio-economică în ultimii 16 ani în orașul Călan

Distribuie mai departe
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Cariera politică a actualului primar al orașului Călan a început imediat după 1990, când s-a afiliat PSD, partid din partea căruia a fost desemnat viceprimar al orașului Călan (2000-2003), ulterior și-a dat demisia din Partidul Social Democrat și a devenit la scurt timp candidatul PNL la fotoliul de primar al orașului Călan. În primul tur al alegerilor locale din 2004 a obținut 1104 de voturi, la o diferență mică de locul 2, Șoos Tiberiu, care a fost votat de 1033 de persoane, al doilea tur fiind câștigat de actualul primar cu 2635 de voturi, la o diferență de 92 de voturi față de contracandidatul său.

În primul său mandat a fost întâmpinat de greutățile generate de privatizarea societății industriale Sidermet; neplata salariaților, greve ale foamei, înmulțirea cazurilor sociale etc.

În 2005, firma avea capital mixt, investitorul străin fiind reprezentat de o societate arabă (AMIDIP), aceasta a refuzat oferta făcută de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care cerea, în schimbul acțiunilor deținute la AMIDIP Călan, suma de cinci milioane de dolari.

După cum declara Adrian Filip Iovănesc, primarul orașului Călan, în presa locală. „Trebuie să știm odată ce se va întâmpla. Pentru noi este foarte important să se facă ceva. Speranța ar fi găsirea unui investitor și pot spune că există interes în rândul oamenilor de afaceri. Din păcate lucrurile se mișcă foarte greu”, a mai spus Adrian Filip Iovănesc în „Cuvântul liber”.

Greu se mișcă și astăzi lucrurile. Situația nu a stat mai diferit nici anterior anului 2004, când a deținut funcția de viceprimar, primar fiind Octavian Dumulescu.

Citește și Călan: Istoria alegerilor locale (1992 – 2016)

Într-o altă ediție a ziarului „Cuvântul Liber”, primarul A. F. Iovănesc prezintă ca posibilă soluție vânzarea fostei platforme a combinatului siderurgic: „Soluția ideală pentru rezolvarea problemei fostei platforme industriale ar fi vânzarea acelui teren unui investitor care să-l curețe și apoi să-l valorifice. Dacă nu, mai rămâne varianta unui eventual proiect guvernamental pentru ecologizarea respectivei zone. Terenul este în acest moment scos la licitație publică de către AVAS, dar este foarte important ca să se găsească o soluție unică și el să nu fie vândut pe bucăți, pentru că acest lucru ar obstrucționa dezvoltarea unitară a întregii zone”.

Anterior, din cauza terenului, acoperit de ruine, câțiva oameni de afaceri maghiari ar fi refuzat să investească aici optând pentru demararea unei afaceri în zona Deva, susținea la data aceea primarul orașului Călan.

În 14 februarie 2005, Prefectura Județului Hunedoara a organizat o întâlnire între autoritățile publice locale, conducerea societății AMIDIP și reprezentanții salariaților, pentru a găsi o rezolvare a problemelor de pe platforma fostului combinat siderurgic. Primarul orașului Călan a afirmat imediat după încheierea discuțiilor: „Potrivit celor spuse de directorul societății respective, în cursul acestei săptămâni investitorii vor vira o sumă importantă de bani, din care vor fi plătite și salariile restante. în plus, Prefectura va înainta AVAS-ului (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), în aceste zile, o documentație pentru rezolvarea problemei privatizării societății, iar AVAS-ul va stabili când urmează să aibă loc o mediere în această problemă. Noi sperăm că acest lucru să se petreacă cât mai curând”.

Citește și O istorie a relației PNL – PD – PSD, în Călan, după 1990

În aceeași perioadă, Adrian Iovănesc declara presei locale că nu mai există șanse ca vreun investitor să preia societatea AMIDIP pentru a continua activitatea de producție. „După ce nu s-a prezentat nimeni la licitația pentru acțiunile de la AMIDIP, organizată pentru a cincea oară, eu nu mai am nici o certitudine că cineva va mai cumpăra societatea. Eventual o va lua doar pentru a o revinde pe bucăți la fier vechi. Problema este că, dacă AMIDIP-ul va fi vândut, să fie vândut cel puțin cu obligațiile de mediu de rigoare. Mai precis, să lase locul curat, să nu mai rămână mizeria de pe cealaltă platformă siderurgică. Și ar fi bine să nu se demoleze clădirile existente, pentru că acolo se mai pot desfășura activități”.

Cu privire la privatizare s-a exprimat și fostul vicepremier Gheorghe Pogea: „Ce a fost la Călan numai privatizare n-a fost. Dar asta este, trecutul e trecut și nu ne interesează acum. Din partea mea și a Guvernului există întreaga disponibilitate de a acorda sprijinul necesar pentru revigorarea zonei”, a declarat în 2006 Vicepremierul de la data aceea, Gheorghe Pogea, care i-a invitat pe reprezentanții sindicatului și ai administrației locale la noi runde de discuții la Palatul Victoria. „Am discutat și cu premierul Calin Popescu-Tăriceanu și s-a arătat deschis în a găsi soluții pentru rezolvarea problemei sociale de la Călan”, a mai spus Gheorghe Pogea în ediția din 27 februarie 2006 a ziarului România Liberă. Soluțiile nu au mai venit.

Citește și Locuitorii din Călan au rămas fără asistență medicală de urgență din martie. Viceprimar: Suntem la mila altora

În 2007, Adrian Iovănesc, conform hotnews.ro, era acuzat că toate lucrările contractate de primărie au fost executate de aceeași firma, Metaloterm, patronată de Dan Mihai, fost consilier local mai multe mandate din partea PNL. Anterior, în ediția din 21 februarie 2002 a ziarului ZIUA, s-a publicat articolul „Panoul fruntașilor PSD care parazitează administrațiile locale”, printre care autorul articolului menționează: „(….) Dan Mihai-cons.loc. Călan-patron Metaloterm; Sooș Tiberiu-cons.loc. Călan-patron firma Gospodarul; Iovănesc Filip Adrian-cons.loc. Călan-asociat și membru CA Gascrom”.

La alegerile locale din 2008, Adrian Filip Iovănesc a fost reales din primul tur, la un procent de trei ori mai mare față de locul 2, 3667 voturi, iar locul 2, Arpad Alfred Geller 1126. Tot din primul tur a fost reales și în 2012, cu un procent de 63.96%, urmat de Cosmin Oprescu, 27.28%, la fel în 2016 cu un procent de 47.02% (2433 voturi).

Jurnalistul Cătălin Tache l-a denumit pe edilul orașului Călan „baron” și „locotenent” al lui Mircea Moloț. Alte ziare locale au insistat pe situația socio economică gravă. În campaniile electorale din 2012 și 2016 cărțile s-au jucat pe marginea Parcului Industrial, finalizat în martie 2016, fără însă să producă, deocamdată, locurile de muncă mult așteptate.

Până să ajungă să realizeze acest proiect, Primăria orașului Călan a avut nevoie de 5 ani să rezolve problemele legate de terenurile pe care e ridicat Parcul, a mai durat 2 ani până când au fost parcurse toate etapele legate de obținerea fondurilor europene, iar lucrările au început la mijlocul anului 2012. Primăria orașului Călan a predat amplasamentul de lucru societății Proserv S.A. Hunedoara, cu sediul în municipiul Hunedoara, constructorul desemnat prin licitație să se ocupe de transformarea ruinelor de pe 41,6 hectare din aria vechiului combinat siderurgic în parc industrial. Directoare a firmei este Carmen Hărău, femeie de afaceri și deputat (la data aceea) din partea PNL în Colegiul nr. 7 Hunedoara.


Distribuie mai departe
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

One thoughts on “Primar de provincie: Adrian Filip Iovănesc (2004-2020). Cum a evoluat situația socio-economică în ultimii 16 ani în orașul Călan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error: Content is protected !!